Slideshow image Slideshow image
Previous Next
Πρόγραμμα Εκδρομών

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ 2019
 


 Ιανουάριος

  

Τριήμερη Εκδρομή Θεοφανείων
Βόλος - Γύρος Πηλίου - Τρίκαλα
Μακρυνίτσα - Πορταριά - Χάνια - Τσαγκαράδα - Μηλιές
Σάββαρο 04 - Κυριακή 05 - Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2020
 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 110 €
 
 
Ι.Μ. Αναστάσεως & Ι.Ν. Παναγίας Γιάτρισσας, Λουτράκι
Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 10:00, θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή Αναστάσεως στο Λουτράκι. Η ιερά μονή που λειτουργούσε από το 1930 έως το 1990 ως γυναικεία, ιδρύθηκε προς τιμήν εικόνας που είχε ως οικογενειακό κειμήλιο ο κτήτωρ και πρώτος πνευματικός της μονής, Κύριος Ιγνάτιος Πενταράκης εκ Κρήτης, εικόνα στην οποία ιστορείται η Ανάσταση του Ιησού Χριστού και φέρει επιγραφή “1834 Δεκεμβρίου 20”.

Στο εσωτερικό της ιεράς μονής, που περιβάλλεται από επιμελημένη τοιχοποιία, βρίσκεται το καθολικό αυτής που είναι αφιερωμένο στην Αγία Ανάσταση του Κυρίου. Ο αρχιτεκτονικός του ρυθμός είναι μονόχωρη βασιλική με δίρριχτη ξυλόστεγη στέγη. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο του ιερού, καθώς επίσης και στον πολυέλαιο αγιορείτικης τεχνοτροπίας, που βρίσκεται στο κέντρο του ναού.

Στη μονή εκτός των άλλων φυλάσσονται αξιόλογες ιερές εικόνες, ιστορημένες στις αρχές του αιώνα μας στο Αγιο Ορος. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εικόνα της Παναγίας Γοργοεπήκοου. Εκτός από το καθολικό, στη μονή βρίσκονται δύο ακόμα παρεκκλήσια. Το ένα είναι αφιερωμένο στην Αγία Σκέπη, ενώ το δεύτερο έχει αφιερωθεί στον Αγιο Ελευθέριο, στη μνήμη του οποίου τελείται και η δεύτερη πανήγυρις της μονής, αφού σ’ αυτήν φυλάσσονται ευλαβώς ιερά λείψανα του Αγίου Ελευθερίου.

Η ιερά μονή εορτάζει την ημέρα του Πάσχα, ενώ κατά τη δεύτερη ημέρα αυτού τελείται σύναξις προς τιμήν της Αγίας Ανάστασης. Από το 1990 στην ιερά μονή έχει εγκατασταθεί ανδρώα αδελφότης που βιώνει την εν Χριστώ ζωή, ακολουθώντας τους κανόνες της μοναστικής πολιτείας. Σχετική παραμονή για να προσκυνήσουμε και να επισκεφθούμε την Μονή.

Εν συνεχεία θα μεταβούμε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας. Η ιστορία της Αγίας εικόνας της Παναγίας της Γιάτρισσας στο Λουτράκι είναι η εξής: Κάθε καλοκαίρι ερχόταν στο Λουτράκι για ιαματικά λουτρά μια γυναίκα ονόματι Μαρία, που ήταν μαία. Έμενε στο σπίτι της Μαρίας Σώκου, με την οποία είχε φιλικές σχέσεις.

Η Μαρία αυτή όταν πήγε να προσκυνήσει στους Αγίους Τόπους, έφερε ένα δώρο στη Μαρία Σώκου, την εικόνα της Παναγίας με βρέφος το Χριστό στην αριστερή της πλευρά. Στα Ιεροσόλυμα, ο πωλητής είχε πει στη Μαρία, να δώσει την εικόνα σε Θεοσεβείς ανθρώπους, που να πιστεύουν σ' αυτήν, να της ανάβουν κεριά και το καντήλι της να καιει μέρα και νύχτα, διότι είναι θαυματουργή εικόνα.

Η Μαρία όλα αυτά τα είπε στη Μαρία Σώκου. Ακόμη της είπε ότι μετά από 20 μέρες από την παράδοση της Αγίας εικόνας θα πεθάνει όπως και έγινε. Η εικόνα ήλθε στα χέρια της Σώκου το 1928. Η ευλάβεια των κατοίκων του Λουτρακίου, αλλά και ξένων με το χρόνο μεγάλωνε. Τότε σκέφτηκαν να κάνουν μια εκκλησία. Δημιουργήθηκε μία επιτροπή με την βοήθεια του τότε Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Κορινθίας Δαμασκηνού και των Δωρητών, και έκτισαν σε οικόπεδο που τους προσέφερε ο Ιωάννης Μάρρας απέναντι από την σημερινή εκκλησία τον πρώτο ναό της Παναγίας της Γιάτρισσας, ονομάστηκε έτσι λόγω των θαυμάτων θεραπείας που έκανε.

Σχετική παραμονή για να προσκυνήσουμε. Εν συνεχεία για την παραλία του Λουτρακίου, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε βόλτα, να απολαύσουμε τον καφέ μας και να γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 10:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Ι. Μ. Αγίου Αθανασίου, Κουβαράς - Λαύριο
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από  το Γραφείο μας στις 10:00, θα μεταβούμε στην περιοχή του Κουβαρά όπου μέσα σε μια καταπράσινη έκταση υπάρχει η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου. Ο γραφικός ναός βρίσκεται σε ένα κλειστό περιμαντρωμένο περίβολο με τοξωτή είσοδο, όμορφο κήπο με προσεγμένη διαμόρφωση και οικία στη νοτιοδυτική γωνία του.

Είναι μονόχωρη βασιλική των μεταβυζαντινών χρόνων, με δικλινή ξύλινη στέγη που στηρίζεται σε τρία οξυκόρυφα τόξα. Διακρίνονται εντοιχισμένα αρχαία και παλαιοχριστιανικά γλυπτά. Το εσωτερικό του ναού είναι ολοζωγράφιστο με αξιόλογες τοιχογραφίες του έτους 1743, βάσει επιγραφής, και δίνει μια πολύ καλή εικόνα της τέχνης του Γεωργίου Μάρκου, που έχει αγιογραφήσει το μεγαλύτερο μέρος του ναού, ενώ υπάρχει και παλαιότερο στρώμα τοιχογραφιών.

Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε την Μονή και να προσκυνήσουμε. Εν συνεχεία αναχώρηση για το Λαύριο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε βόλτα, να απολαύσουμε τον καφέ μας και να γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 10:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης, Χιλιομόδι Κορινθίας
Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 11:00 για το Χιλιομόδι Κορινθίας, θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης. Σε μια πευκόφυτη τοποθεσία, 3 χιλιόμετρα μακριά από το Χιλιομόδι, βρίσκεται η Μονή της Φανερωμένης, που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Αρχικά βρισκόταν ψηλότερα, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων από τη σημερινή μονή, σε θέση με εξαιρετική εποπτεία της γύρω περιοχής και θέα μέχρι τον Ακροκόρινθο.

Από την παλαιά μονή σώζεται το καθολικό του 13ου αιώνα με όμορφες αλλά φθαρμένες τοιχογραφίες, και τα ημιερειπωμένα κτήρια των κελλιών. Στην επανάσταση του 1821 η μονή είχε σημαντική υλική και πνευματική προσφορά, υπήρξε καταφύγιο του άμαχου πληθυσμού της περιοχής, και τόπος προσευχής σπουδαίων οπλαρχηγών, όπως ο Κολοκοτρώνης και ο Νικηταράς.

Το 1854 η μονή υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμό, και το 1896 η αδελφότητα των μοναχών μεταφέρθηκε χαμηλότερα, στη νέα μονή, που είχε ιδρυθεί τον 16ο αιώνα και μέχρι τότε ήταν μετόχι της παλαιάς. Τότε μεταφέρθηκαν στη σημερινή τους θέση το τέμπλο του πρώτου ναού και η εικόνα της Παναγίας Βρεφοκρατούσας. Το 1949 η μονή ανακαινίσθηκε και μετατράπηκε σε γυναικεία.

Σχετική παραμονή για να προσκυνήσουμε και να επισκεφθούμε την Μονή. Εν συνεχεία θα μεταβούμε στο κέντρο του χωριού όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε βόλτα και να γευματίσουμε προαιρετικά σε τοπικό εστιατόριο. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 11:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Φεβρουάριος

 

Ι.Μ. Ταξιαρχών, Επίδαυρος & Παλαιά Επίδαυρος
Κυριακή 02 Φεβρουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 10:00, θα μεταβούμε στην περιοχή της Επιδαύρου όπου βρίσκεται η Ιερά Μονή Ταξιαρχών. Η Μονή αυτή είναι χτισμένη κάτω από τον επιβλητικό όγκο του όρους Αραχναίο, που είναι το φυσικό σύνορο μεταξύ Αργολίδας και Κορινθίας.

Πολύ κοντά στο οδόστρωμα ένα καλλιτεχνικό κυκλικό προσκυνητάρι, με κεραμοσκεπή, ειδοποιεί τον περαστικό για την ύπαρξη της Μονής Ταξιαρχών.Η Μονή κτίσθηκε περίπου στα μέσα του 15ου  αιώνα από κλιμάκιο μοναχών που  κατέβηκαν από την ορεινή Μονή Καλαμίου. Η γυναικεία αδελφότητα έλαβε την σκυτάλη και συνέχισε τον ιστορικό βίο της Μονής από το φθινόπωρο του 1945 με γενικό διαχειριστή τον ιερομόναχο Θεόκλητο Σαμιώτη.

Τον Νοέμβρη του 1949 ανέλαβε την ηγουμενεία  η Χριστονύμφη Παναγιωτοπούλου έως το Μάιο του 2006 που απεβίωσε. Το παλαιό καθολικό της Μονής Ταξιαρχών κατεδαφίστηκε, το έτος 1945 και στη θέση του κτίσθηκε ο σημερινός ναός με τη φροντίδα της γυναικείας αδελφότητας της Μονής.

Ο νέος ναός, μικρών διαστάσεων, είναι ρυθμού βυζαντινού, σταυροειδής με τρούλο. Αργότερα για εξοικονόμηση χώρου, προστέθηκε στο αρχικό κτίσμα ένας στενός επιμήκης πρόναος, που απομακρύνει το οικοδόμημα ακόμη περισσότερο από τα βυζαντινά πρότυπα. Πάντως ο σημερινός ναός των Ταξιαρχών είναι πολύ ωραία διακοσμημένος και προσφέρεται για τις καθημερινές προσευχές των μοναχών και τη στέγαση των επισκεπτών. Απέναντι  από τον ναό, στη δυτική πλευρά, ήταν παλαιότερα  η κύρια είσοδος της Μονής, η οποία σήμερα έχει μετατεθεί στο νοτιοανατολικό  άκρο του τετράπλευρου κτιρίου της Μονής. Αξιόλογο εξωμοναστηριακό κτίσμα είναι το νεκροταφείο της Μονής.

Είναι και αυτό μικρών διαστάσεων  και τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου. Εν συνεχεία αναχώρηση για την Παλαιά Επίδαυρο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε βόλτα, να απολαύσουμε τον καφέ μας και να γευματίσουμε. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 10:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 13 €
 
 
Αρχή Τριωδίου
Κοπή Βασιλόπιτας του Γραφείου μας
«ΟΠΕΡΑ» στην Παραλία Αρτέμιδας, Διασκέδαση με ζωντανή μουσική
Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 12:00 για την παραλία της Αρτέμιδας, στο ολοκαίνουριο εστιατόριο «ΟΠΕΡΑ», όπου με ήχους ζωντανής μουσικής, θα γευματίσουμε και θα κόψουμε την Βασιλόπιτα του Γραφείου μας. Μετά από κληρώσεις θα μοιραστούν πολλές εκδρομές.

Αργά το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 12:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Ι.Μ. Βηθλεέμ – Κορωπί – Καλύβια
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 11:00, θα μεταβούμε στο Κορωπί όπου θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Βηθλεέμ. Χτισμένη στις υπώρειες ενός λόφου κοντά στα απομεινάρια αρχαία ναού του Απόλλωνα δεσπόζει και στερεώνει πνευματικά την περιοχή και τον κάθε επισκέπτη.

Η γυναικέια αδελφότητα με άοκνες προαπάθειες και υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτκής έχουν φτιάξει μια όαση πνευματικής ανατροφοδότησης στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε την Μονή και να προσκυνήσουμε.

Εν συνεχεία αναχώρηση για τα Καλύβια όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και για να γευματίσουμε προαιρετικά. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 11:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Τσικνοπέμπτη
«ΟΠΕΡΑ» στην Παραλία Αρτέμιδας, Διασκέδαση με ζωντανή μουσική
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 18:00 για την παραλία της Αρτέμιδας, στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο για να δειπνήσουμε με ήχους ζωντανής μουσικής και να διασκεδάσουμε.

Αργά το βράδυ αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 18:00 μ.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Ι.Μ. Αγνούντος, Σοφικό Κορινθίας στο «Κουτούκι του Τσαμπάση»
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας για την Ιερά Μονή Αγνούντος. Αυτό το Μοναστήρι έχει χτιστεί πάνω στην πλαγιά ενός γραφικού τοπίου, σε μικρή απόσταση από τα όρια Κορινθίας-Επιδαύρου. Περιβάλλεται από ελαιώνες και βραχώδεις θαμνοσκέπαστους λόφους στους οποίους καταλήγουν τα γύρω δασωμένα βουνά. Βρίσκεται 7 χλμ μακριά από τη Νέα Επίδαυρο και 20 χλμ από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Υπάρχει μία πολύ παλιά τοπική παράδοση για το πώς χτίστηκε το Μοναστήρι αυτό. Λέγεται ότι ένα βράδυ επάνω στο Ασπροβούνι φάνηκε ξαφνικά ένα μυστηριακό φως να θαμποφέγγει κάθε νύχτα στον ερημικό ακατοίκητο τόπο. Λίγο χαμηλότερα, στην πανάρχαια αμαξιτή οδό, οι λιγοστοί διαβάτες έβλεπαν με δέος και απορία το γήινο αυτό αστέρι να χάνεται μόλις το πλησίαζαν.

Αλλά ο φόβος έγινε κατάνυξη, όταν χέρια ευλαβικά οδηγημένα από κάποια εσωτερική παρόρμηση έσκαψαν εκεί που ακτινοβολούσε το άϋλο φως και βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ανέβασαν την εικόνα στην κορυφή του βουνού και άρχισαν να ανοίγουν θεμέλια για να χτίσουν την κατοικία της. Από εκεί ψηλά θα μπορούσε η Παναγία να ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΙ τη γύρω περιοχή, από τη γειτονική Μονή της Φανερωμένης μέχρι την Αθήνα και ακόμη πιο μακριά. Το όνομα του μοναστηριού προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «αγναντεύω».

Ωστόσο, είναι πιθανό να προέρχεται από τις αμέτρητες λυγαριές που μεγαλώνουν γύρω από την μικρή λίμνη στα δυτικά του Μοναστηριού. Από την τοπική παράδοση μαθαίνουμε και την προέλευση της ονομασίας «Άγναντα» που είναι η αρχαιότερη. Στα παλιά χειρόγραφα και στα επίσημα έγγραφα γράφεται «Μονή Αγνούντος». Από τις διάφορες ετοιμολογικές ερμηνείες, η σχέση αγναντεύω-αγνάντα φαίνεται η πιθανότερη για την αιτιολόγηση της ονομασίας της Μονής.

Εν συνεχεία θα μεταβούμε στο Σοφικό Κορινθίας όπου θα γευματίσουμε και θα διασκεδάσουμε στο «Κουτούκι του Τσαμπάση». Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: --:--
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Τριήμερη Εκδρομή Καθαρής Δευτέρας
Γύρος Λίπνης Πλαστήρα – Μονή Κορώνας – Καλαμπάκα – Μετέωρα – Πύλη – Ελάτη – Περτούλι

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου – Κυριακή 01 – Δευτέρα 02 Μαρτίου 2020
 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 125 €
 

 

Μάρτιος

 

Καθαρή Δευτέρα
Βλάχικος Γάμος - Θήβα
 - Μοσχοπόδι
Δευτέρα 02 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση στις 08:00 από το Γραφείο μας, ενδιάμεση στάση στο ύψος του Σχηματαρίου για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Θήβα, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρονο για να παρακολουθήσουμε το έθιμο του «Βλάχικου Γάμου».

Το μεσημέρι θα μεταβούμε σε κοντινή ταβέρνα στο Μοσχοπόδι, μια περιοχή γεμάτη βλάστηση. Στο κέντρο της περιοχής υπάρχει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής και κάτω από το ιερό ρέει το αγίασμα. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο να γευματίσουμε (προαιρετικά) με νηστίσιμα παραδοσιακά εδέσματα και θα διασκεδάσουμε. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας στην Νίκαια.

Περισσότερες πληροφορίες

 

Ώρα αναχώρησης: 08:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 12 €

Ενδιαφέρομαι

 

 

Κυριακή της Ορθοδοξίας
Παραμονή Εορτής Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, Ι.Μ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων – Σπάρτη – Μυστράς
Κυριακή 08 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 07:30, ενδιάμεση στάση στον Ισθμό για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Σπάρτη όπου σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία κοντά στο χωριό Χρύσαφα, περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σπάρτης, βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες μονές της Λακωνίας, αφιερωμένη στους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες.

Ιδρύθηκε το 1305 λίγο ψηλότερα, στη χαράδρα του χειμάρρου Σωφρόνη, και μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση στις αρχές του 17ου αιώνα. Στην παλαιά μονή ο ναός είχε διαμορφωθεί μέσα σε φυσικό σπήλαιο και είχε αγιογραφηθεί από τον Κωνσταντίνο Μανασσή. Στη σημερινή θέση αρχικά ήταν μόνο τα κτήματα και οι αποθήκες της, αλλά σταδιακά η περιοχή εξελίχθηκε σε μετόχι, και τελικά μετατράπηκε στην κύρια εγκατάσταση του συγκροτήματος, κυρίως λόγω των προβλημάτων ανεφοδιασμού και ασφάλειας των μοναχών.

Η μονή από τον 16ο αιώνα ήταν σταυροπηγιακή και είχε αρκετά προνόμια, που της επέτρεψαν να εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Το 1770 πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς και ερημώθηκε, αλλά λειτουργούσε πάλι στα χρόνια της επανάστασης του 1821, μάλιστα ήταν σημαντική η προσφορά της σε εφόδια και τόφιμα. Πυρπολήθηκε ξανά το 1826 από τον Ιμπραήμ, και το 1943 από τους Γερμανούς.

Εξωτερικά έχει τη μορφή φρουρίου με ψηλό περίβολο που σχηματίζουν τα συγκροτήματα των κελλιών και των βοηθητικών χώρων. Στο κέντρο της αυλής δεσπόζει το καθολικό, σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο, που κτίστηκε το 1620. Στην τοιχοποιία του διακρίνεται κεραμοπλαστικός διάκοσμος και ενσωματωμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ το εσωτερικό του είναι κατάγραφο.

Η αγιογράφηση, του 1620, είναι έργο του Γεωργίου Μόσχου, φημισμένου ζωγράφου της Κρητικής Σχολής από το Ναύπλιο. Δίπλα στο καθολικό βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται στο 1707 και λέγεται ότι φιλοξένησε κρυφό σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλαιότερα κτήρια της μονής, όπως η τραπεζαρία, που ήταν αγιογραφημένη, το φωτάναμμα, και ο πύργος που αρχικά ήταν τετραώροφος.

Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, κειμήλια και σπάνια έγγραφα που εκτίθενται στο μουσείο της. Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε την Μονή. Εν συνεχεία αναχώρηση για τον Μυστρά όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να γευματίσουμε προαιρετικά.

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 15 €
 
 
Β’ Χαιρετισμοί - Ι. Μονή Παναγίας Γοργοεπυκόου
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις --:-- για την περιοχή της Μάνδρας, όπου θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Γοργοεπυκόου για να παρακολουθήσουμε την λειτουργία των Β΄ Χαιρετισμών.

Μετά το τέλος της λειτουργίας αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: --:--
Τιμή Συμμετοχής: 7 €
 
 
Ι.Μ. Αναλήψεως Κυρίου – Σκούρτα Βοιωτίας – Δερβενοχώρια
Κυριακή 15 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 10:00 για τα Δερβενοχώρια όπου λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Σκούρτα θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Αναλήψεως. Το Ησυχαστήριο της Αναλήψεως ιδρύθηκε δια του υπ΄ αρίθμ. 48 Π.Δ. (Φ.Ε.Κ. 22/25-1-1989). Θεμελιώθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου την 31ην Οκτωβρίου 1993.

Τον Ιούλιο του 1998 είχε περατωθεί η σημερινή πτέρυγα εις την οποία εγκαταστάθηκε η αδελφότητα, η οποία αποτελείται σήμερα από έξι μοναχές. Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε την Μονή και να προσκυνήσουμε. Εν συνεχεία επιστροφή στα Σκούρτα όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και γεύμα προαιρετικά σε τοπικό εστιατόριο.

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 10:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Λίμνη Μουσών – Άσκρη Βοιωτίας – Μοσχοπόδι Θηβών
Κυριακή 22 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 09:30, θα μεταβούμε στην Άσκρη Βοιωτίας όπου θα επισκεφθούμε την Λίμνη Μουσών, έναν παράδεισο για τη Βοιωτία. Εκεί μπορούμε να απολαύσουμε τον καφέ μας με θέα τη λίμνη, να τσιμπήσουμε κάποιο κρύο πιάτο, και για όποιον επιθυμεί μπορεί να κάνει και βόλτα με άλογο, στο καταπράσινο τοπίο!

Εν συνεχεία για το Μοσχοπόδι Θηβών όπου θα γευματίσουμε προαιρετικά. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 09:30 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 
 
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Εθνική Επέτειος, Μουσείο Υδροκίνησης – Δημητσάνα – Βύτινα
Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση στις 07:00 από το Γραφείο μας, ενδιάμεση στάση στο Αρτεμίσιο για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Δημητσάνα όπου θα επισκεφθούμε το Μουσείο Υδροκίνησης. Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία.

Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς. Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε.

Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία. Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή. Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω).

Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων. Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό. Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Σχετική τιμή Συμμετοχής: 17€ παραμονή για να το επισκεφθούμε.

Εν συνεχεία αναχώρηση για την Βυτίνα, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε βόλτα και να γευματίσουμε προαιρετικά.
Νωρίς το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 17 €
 
 
Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης & Αγίου Ιεροθέου – Μέγαρα – Πάχη
Κυριακή 29 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 10:00, θα μεταβούμε μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα όπου θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Κυπαρισσιωτίσσης & Αγίου Ιερόθεου. Η ονομασία Κυπαρισσιώτισσα προήλθε από την παράδοση ότι τον 15ο αιώνα οι μοναχοί της μονής σώθηκαν από τους πειρατές ανεβαίνοντας σε ένα κυπαρίσσι. Η μονή χρονολογείται στον 12ο αιώνα και πιθανότατα είχε κτιστεί στα ερείπια ναού των πρώτων χριστιανικών αιώνων.

Διαλύθηκε το 1833, με διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνα, οι μοναχοί της συγχωνεύθηκαν στη μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας και το συγκρότημά της ερημώθηκε. Ανασυστάθηκε ως γυναικεία μονή το 1930, και στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής προσέφερε πολλές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων βοηθώντας είκοσι Βρετανούς στρατιώτες που κρύβονταν σε γειτονικό σπήλαιο.

Το συγκρότημα της μονής αποτελείται από βυζαντινά και νεότερα κτίσματα, που οικοδομήθηκαν μετά το 1930 για να καλύψουν τις ανάγκες των μοναχών. Το καθολικό, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, είναι μικρό σε διαστάσεις, ανήκει στον συνεπτυγμένο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο και διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, κυρίως λαϊκού ύφους, αλλά και αξιόλογες νεότερες, του 16ου ή 17ου αιώνα.

Το κωδωνοστάσιό του είναι ενωμένο με τον πρόναο και στηρίζεται σε κίονες που ανήκουν σε αρχαίο ή παλαιοχριστιανικό κτίσμα. Στη βόρεια πλευρά του ναού έχει προσαρτηθεί παρεκκλήσιο, ενώ στο νότιο μέρος του βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ιερόθεου και δίπλα του το θολωτό μνημείο που ανήγειραν οι μοναχοί σε ανάμνηση της διασωσής τους από τους πειρατές. Στη βυζαντινή εποχή χρονολογείται και το φωτάναμμα, ο καμαροσκεπής θερμαινόμενος χώρος συγκέντρωσης των μοναχών, απέναντι από το καθολικό, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ως τράπεζα.

Σώζονται, ακόμη, δύο πτέρυγες με κελιά και άλλους βοηθητικούς χώρους, που είχαν θολωτές στέγες, μικρά παράθυρα και χαμηλές πόρτες. Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε την Μονή και να προσκυνήσουμε. Εν συνεχεία θα μεταβούμε στην Πάχη όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα, καφέ και γεύμα προαιρετικά. Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 10:00 π.μ.
Τιμή Συμμετοχής: 10 €
 

 

Απρίλιος

 

Ακάθιστος Ύμνος | Ι.Μ. Αγίου Εφραίμ – Νέα Μάκρη
Παρασκευή 03 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις --:-- για την Νέα Μάκρη, όπου θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ για να παρακολουθήσουμε την λειτουργία του Ακάθιστου Ύμνου.

Μετά το τέλος της λειτουργίας αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: --:--
Τιμή Συμμετοχής: 7 €
 
 
Παύλιανη | Ψυχαγωγικό Πάρκο Ασωπού (Πάρκο Παύλιανης)
Κυριακή 05 Μαρτίου 2020
 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 07:30, ενδιάμεση στάση για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Παύλιανη όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να επισκεφθούμε το Ψυχαγωγικό Πάρκο Ασωπού. Το αισθητικό δάσος της Παύλιανης και το πάρκο αναψυχής, βρίσκεται ανάμεσα στην Ανω και Κάτω Παύλιανη.

Περνώντας τη μουσική γέφυρα η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο στεγάζει το νεροπρίονο, το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή και συνεχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους που σχηματίζει η κοίτη του Ασωπού ποταμού, κάτω απο τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι καρυδιές και οι καστανιές.

Η νοτισμένη βλάστηση που μοσχοβολάει, τα πανύψηλα έλατα, οι σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος των πηγών του Ασωπού θα συνεπάρει τον επισκέπτη! Δίπλα στο συγκρότημα της υδροκίνησης βρίσκεται το μονοπάτι που οδηγεί στο Παρκάκι! Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία ζωής!

Αιώρες, ξυλοκρέβατα και τελεφερίκ πάνω απ’ το ποτάμι, πισίνα για τολμηρούς, τζακούζι, γήπεδο river-volley παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους είναι μόνο μερικά απ’ αυτά που θα συναντήσετε στο οδοιπορικό σας! Μυστικά μονοπάτια, γεφυράκια, τούνελ και η σπηλιά του Καμάρα φροντισμένη και έτοιμη να υποδεχτεί κουρασμένους πεζοπόρους!

Ευφάνταστες πινακίδες με οδηγίες και πληροφορίες υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή!  Εν συνεχεία αναχώρηση για να γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο προαιρετικά.

Στη συνέχεια αναχώρηση για την επιστροφή μας στη Νίκαια.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30
Τιμή Συμμετοχής: 15 €
 

 


*Το Γραφείο διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης της σειράς των επισκέψεων, για διάφορους λόγους χωρίς όμως να παραληφθεί κάποια επίσκεψη.

 

 


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Κύπρου 44 & Ηλιουπόλεως, Νίκαια / Πειραιάς
Τηλέφωνο: 2104904062 Κινητό: 6947188844, 6979239047
Moraki | Τουριστικό γραφείο Πειραιάς