2104904062 Κύπρου 44 και Ηλιουπόλεως, Νίκαια panagiotamoraki@gmail.com

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΩΝ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020


Σεπτέμβριος

 

Ι. Μ. Αγίου Εφραίμ - Νέα Μάκρη
Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση στις 11:00 από το Γραφείο μας, θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να προσκυνήσουμε και να επισκεφθούμε την Μονή. Εν συνεχεία θα μεταβούμε στην παραλία της Νέας Μάκρης όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο  για βόλτα και γεύμα (προαιρετικά) σε τοπικό εστιατόριο.

Το απογευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 11:00
Τιμή Συμμετοχής:
πληροφορίες στο γραφείο

Ενδιαφέρομαι

 


 

Άγιος Κυπριανός - Χασιά
Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 11:00, θα μεταβούμε στον Άγιο Κυπριανό στην Χασιά, σχετική παραμονή για να προσκυνήσουμε. Στη συνέχεια αναχώρηση για τα Δερβενοχώρια όπου θα γευματίσουμε (προαιρετικά). Εν συνεχεία αναχώρηση για την Ελευσίνα όπου θα απολαύσουμε τον καφέ μας στην όμορφη παραλία.

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας στη Νίκαια.

 

Ώρα αναχώρησης: 11:00
Τιμή Συμμετοχής:
πληροφορίες στο γραφείο

Ενδιαφέρομαι

 

 

Οκτώβρης

 

Γύρος Λίμνης Πλαστήρα - Μονή Κορώνης - Νεοχώρι - Καλαμπάκα - Μετέρωρα - Ι. Μ. Βαρλααμ - Ι. Μ. Αγ. Στεφάνου - Ελάτη - Πύλη
Σάββατο 03 - Κυριακή 04 Οκτωβρίου 2020

 

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30
Τιμή Συμμετοχής:
90€
(επιβάρυνση μονόκλινου, 25€)

Ενδιαφέρομαι

 


 

Ι. Ν. Αγίου Ιούδα Αποστόλου Θαδδαίου - Κερατέα, Λαύριο
Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 11:00 για την Κερατέα όπου βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ιούδα Απόστολου Θαδδαίου. Ο Θαδδαίος, γνωστός και ως Ιούδας Θαδδαίος, Λεββαίος, ή και ως Ιούδας του Ιακώβου, ήταν ένας από τους Δώδεκα Αποστόλους του Ιησού Χριστού και άγιος της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ταυτίζεται κάποτε, ιδίως στη Δύση, με τον Ιούδα τον αδελφόθεο, αλλά διακρίνεται απολύτως από τον Ιούδα Ισκαριώτη, τον Απόστολο που πρόδωσε τον Ιησού. Δεν πρέπει επίσης να συγχέεται με τον Θαδδαίο τον εκ των Δώδεκα ο Απόστολος Θαδδαίος ο εκ των Εβδομήκοντα Αποστόλων. Ο Ιερός Ναός ξεκίνησε πριν 15 χρόνια να λειτουργεί ως Παρεκκλήσι. Το 2015 υπήρξε η θεμελίωση του Ιερού Ναού Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου ακριβώς δίπλα στο προσκυνητάρι, το οποίο υπάρχει ακόμα.

Είναι η πρώτη και μοναδική, έως και σήμερα(2019), Εκκλησία του Αγίου Ιούδα του Θαδδαίου η οποία υπάγεται στη Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής. Στην Εκκλησία υπάρχει αγιογράφηση του ναού της Παναγίας της Πορταΐτισσας και του Αγίου Απόστολου Ιούδα του Θαδδαίου του Αδελφόθεου.

Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε τον Ναό και να προσκυνήσουμε. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Λαύριο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε βόλτα, να απολαύσουμε τον καφέ μας και να γευματίσουμε (προαιρετικά).

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 11:00
Τιμή Συμμετοχής:
10€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Προπαραμονή εορτής Αγ. Γερασίμου
Ι. Μ. Αγίου Γερασίμου, Λουτράκι

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 11:00, θα μεταβούμε στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου στο Λουτράκι όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να προσκυνήσουμε και να επισκεφθούμε την Μονή. Το καθολικό περιβάλλεται από από τους ξενώνες της μονής, από το “αρχονταρίκι”, από τις αίθουσες αναμονής και από το μικρό παρεκκλήσι της Παναγίας Ελευθερώτριας.

Έξω από τη δυτική πτέρυγα έχει τοποθετηθεί ένας πέτρινος σταυρός ύψους 13μ που κάθε βράδυ φωτίζεται περίτεχνα. Κατά την παράδοση ένας ευσεβής εφημέριος αντίκρυσε ολοζώντανο σε αυτό το σημείο τον Αγιο Γεράσιμο, ο οποίος κρατούσε μεγάλο σταυρό και πετούσε φωτοβολίδες.

Στη συνέχεια θα μεταβούμε στην πολη του Λουτρακίου όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα, καφέ και γεύμα (προαιρετικά).

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 11:00
Τιμή Συμμετοχής:
12€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Αγία Θεοδώρα Βάστα - Ίσαρη
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

 

Αναχώρηση στιςς 07:30 από το Γραφείο μας, ενδιάμεση στάση στο Αρτεμίσιο για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Βάστα όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας. Η παράδοση αναφέρει πως  το θαύμα της Φύσης  έχει σχέση  με το μαρτύριο της Αγίας.

Ποιο όμως είναι το θαύμα της φύσης: Ένα μικρό εκκλησάκι που το αγκαλιάζουν δεκαεπτά (17) δέντρα. Τα κλαδιά τους ξεφυτρώνουν από τη σκεπή ενώ οι ρίζες τους, που δε φαίνονται, περνούν μέσα από τους τοίχους του για να καταλήξουν στο έδαφος.  Είναι βέβαιο πως αν ανθρώπινος παράγοντας παρέμβει για να κόψει τα δέντρα ή να βελτιώσει κάτι στο εκκλησάκι,  το κτίσμα θα καταστραφεί. Το άφθονο νερό που τρέχει στο ποταμάκι κάτω από την εκκλησία ποτίζει τα δέντρα.

Και τα δυο μαζί, ποτάμι και δέντρα, είναι η ευχή της Αγίας Θεοδώρας που όπως λέγεται παρακάλεσε στην προσευχή της λίγο πριν μαρτυρήσει 'τα μαλλιά μου  να γίνουν δέντρα και το αίμα μου  ποτάμι για να τα ποτίζει. Η ιστορία της Αγίας Θεοδώρας Κατά το Βυζάντιο, κάθε χωριό είχε αυτόνομο χαρακτήρα. Είχε τη δική του κοινωνική, διοικητική καθώς και στρατιωτική αρχή.

Κάθε οικογένεια του χωριού όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για το στρατό του κι αν αυτό δεν ήταν εφικτό, έπρεπε να καταβάλει χρήματα για τη μίσθωση ενός μισθοφόρου να την εκπροσωπήσει. Η νεαρή Θεοδώρα ήταν το μεγαλύτερο κορίτσι μιας φτωχής και πολύ θρήσκας οικογένειας με πατέρα ηλικιωμένο και άρρωστο και ζούσε σε ένα χωριό της Πελοποννήσου, τη Βάστα, λίγο έξω από τη Μεγαλόπολη.

Το χρηματικό ποσό που απαιτείτο για την πληρωμή μισθοφόρου ήταν πολύ μεγάλο για τις δυνατότητες της οικογένειάς της και ο πατέρας της ανήμπορος να πάρει μέρος σε μάχη. Έτσι η Θεοδώρα σε ηλικία 17 ετών αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει η ίδια στο στρατό του χωριού της.

Βρέθηκε πολύ σύντομα να πολεμά σε μάχες με περίσσιο θάρρος και όπως ήταν λογικό προάχθηκε σε βαθμό. Το σθένος της, αλλά και η σεμνότητά της την έκαναν αρεστή μέσα στο στράτευμα. Μια νεαρή κοπέλα δεν μπόρεσε να αντισταθεί στη γοητεία του νεαρού στρατιώτη κι έτσι τον ερωτεύθηκε.

Η Θεοδώρα δεν ήθελε να προδώσει το μυστικό της γιατί αυτό θα εξέθετε όλη την οικογένειά της. Όσο κι αν η Θεοδώρα προσπαθούσε να μεταπείσει τη νεαρή κοπέλα λέγοντάς της ότι είναι αφιερωμένη στο Θεό, τόσο η νεαρή κοπέλα ήθελε το νεαρό που έβλεπε μπροστά της, τον όμορφο και θαρραλέο στρατιώτη που είχε γνωρίσει.

Η συνεχής άρνηση της Θεοδώρας οδήγησε τη νεαρή κοπέλα στην εκδίκηση. Κοιμήθηκε με κάποιον άλλο στρατιώτη με τον οποίο έμεινε έγκυος και πήγε στον Διοικητή του στρατού δηλώνοντας ότι η Θεοδώρα, δηλαδή ο στρατιώτης που είχε ερωτευθεί η κοπέλα, ήταν εκείνος που την άφησε έγκυο και θα έπρεπε να την παντρευτεί.

Η άρνηση της Θεοδώρας, η οποία δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό της, στο συγκεκριμένο γάμο, δεν επέτρεπε παρά την καταδίκη της σε θάνατο λόγω ατίμωσης της νεαρής κοπέλας. Έτσι κι έγινε. Ο νεαρός στρατιώτης μέχρι την έσχατη στιγμή δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό του και να φέρει έτσι τον πατέρα του σε δύσκολη θέση.

Οδηγήθηκε έξω από το χωριό και εκτελέστηκε. Καθώς ξεψυχούσε, είπε: «Κάνε Κύριε τα χρόνια μου να γίνουν δέντρα και το αίμα μου νερό να τα ποτίζει» και ξαφνικά, ένα ρυάκι σχηματίστηκε με ορμητικό νερό...
Παραμονή για να επισκεφθούμε το εκκλησάκι και να απολαύσουμε τον καφέ μας και το γεύμα μας μέσα στην φύση.

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30
Τιμή Συμμετοχής:
18€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Μουσείο Υδροκίνησης | Δημητσάνα - Βύτινα
Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

 

Αναχώρηση στις 07:00 από το Γραφείο μας, ενδιάμεση στάση στο Αρτεμίσιο για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Δημητσάνα όπου θα επισκεφθούμε το Μουσείο Υδροκίνησης. Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, στη Δημητσάνα, προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία.

Εστιάζοντας στις βασικές προβιομηχανικές τεχνικές που αξιοποιούν το νερό για την παραγωγή ποικίλων προϊόντων, τις συνδέει με την ιστορία και την καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας στο πέρασμα του χρόνου. Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης έχει αποκαταστήσει παραδοσιακές εγκαταστάσεις και υδροκίνητους μηχανισμούς.

Τα εργαστήρια περιβάλλονται από πυκνή βλάστηση και άφθονα τρεχούμενα νερά, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε. Οι μόνιμοι εξοπλισμοί τους έχουν αποκατασταθεί στην αρχική τους λειτουργία. Το πρώτο κτήριο στεγάζει νεροτριβή και αλευρόμυλο με οριζόντια φτερωτή. Στο διπλανό δωματιάκι, με το τζάκι, ζούσε ο μυλωνάς με την οικογένειά του, κατά κανόνα πολυμελή.

Έξω από τον μύλο θα δείτε ρακοκάζανο, που στηνόταν στην ύπαιθρο μετά τον τρύγο, για την παραγωγή τσίπουρου από τα στέμφυλα.Ακριβώς απέναντι, διώροφο κτήριο στέγαζε την κατοικία του βυρσοδέψη (πάνω) και το βυρσοδεψείο (κάτω). Το εσωτερικό του εργαστηρίου είναι χωρισμένο σε ζώνες που αντιστοιχούν στα διάφορα στάδια επεξεργασίας των δερμάτων.

Το λιθόστρωτο οδηγεί σε πλάτωμα, όπου διαμορφώνεται φυσική δεξαμενή, και καταλήγει στον μπαρουτόμυλο. Το μπαρούτι, ισχυρό στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας της περιοχής, διατηρείται ζωντανό στη μνήμη και τις αφηγήσεις των κατοίκων της. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Δημητσανίτες τροφοδοτούσαν τον αγώνα με το απαραίτητο αυτό πολεμικό υλικό.

Ο Κολοκοτρώνης γράφει χαρακτηριστικά: «Μπαρούτι είχαμε, έκαμνε η Δημιτζάνα». Εδώ μπορείτε να δείτε τον κινούμενο μηχανισμό ενός μπαρουτόμυλου με κοπάνια, που είχε εξαφανιστεί στην Ευρώπη ήδη από τον 18ο αιώνα, ενώ στη Δημητσάνα χρησιμοποιήθηκε κατά την Επανάσταση, αλλά και έως τις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Σχετική τιμή Συμμετοχής: 17 επαραμονή για να  το επισκεφθούμε. Εν συνεχεία αναχώρηση για την Βυτίνα, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να κάνουμε βόλτα και να γευματίσουμε προαιρετικά.

Νωρίς το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:00
Τιμή Συμμετοχής:
20€

Ενδιαφέρομαι

 

Νοέμβρης

 

Ι. Μ. Αγάθωνος - Κεφαλόβρυσο - Καρπενήσι - Μονή Προύσου - Μεγάλο Χωριό
Σάββατο 07 - Κυριακή 08 Νοεμβρίου 2020

 

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30
Τιμή Συμμετοχής:
75€
(επιβάρυνση μονόκλινου, 15€)

Ενδιαφέρομαι

 


 

Παύλιανη
Ψυχαγωγικό Πάρκο Ασωπού – Πάρκο Παύλιανης

Κυριακή 01 Νοεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 07:30, ενδιάμεση στάση για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Παύλιανη όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να επισκεφθούμε το Ψυχαγωγικό Πάρκο Ασωπού. Το αισθητικό δάσος της Παύλιανης και το πάρκο αναψυχής, βρίσκεται ανάμεσα στην Ανω και Κάτω Παύλιανη.

Περνώντας τη μουσική γέφυρα η περιήγηση αρχίζει με το Μουσείο Υδροκίνησης, το οποίο στεγάζει το νεροπρίονο, το νερόμυλο, τα μαντάμια και τη νεροτριβή και συνεχίζει ακολουθώντας τους μαιάνδρους που σχηματίζει η κοίτη του Ασωπού ποταμού, κάτω απο τον πυκνό ίσκιο που ρίχνουν τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι καρυδιές και οι καστανιές.

Η νοτισμένη βλάστηση που μοσχοβολάει, τα πανύψηλα έλατα, οι σπάνιοι σχηματισμοί δέντρων και ο ήχος των πηγών του Ασωπού θα συνεπάρει τον επισκέπτη! Δίπλα στο συγκρότημα της υδροκίνησης βρίσκεται το μονοπάτι που οδηγεί στο Παρκάκι! Ετοιμαστείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία ζωής!

Αιώρες, ξυλοκρέβατα και τελεφερίκ πάνω απ’ το ποτάμι, πισίνα για τολμηρούς, τζακούζι, γήπεδο river-volley παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους είναι μόνο μερικά απ’ αυτά που θα συναντήσετε στο οδοιπορικό σας! Μυστικά μονοπάτια, γεφυράκια, τούνελ και η σπηλιά του Καμάρα φροντισμένη και έτοιμη να υποδεχτεί κουρασμένους πεζοπόρους!

Ευφάνταστες πινακίδες με οδηγίες και πληροφορίες υπάρχουν σε όλη τη διαδρομή!  Εν συνεχεία αναχώρηση για να γευματίσουμε σε τοπικό εστιατόριο προαιρετικά.

Στη συνέχεια αναχώρηση για την επιστροφή μας στη Νίκαια.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30
Τιμή Συμμετοχής:
18€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου | Καμάριζα, Λαύριο
Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση στι 11:00 από το Γραφείο μας για την Καμάριζα Λαυρίου, θα μεταβούμε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να προσκυνήσουμε και να επισκεφθούμε τον Ναό. Η οικοδόμηση του Ναού ξεκίνησε το 1966 από τον μακαριστό γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη. Το 1972 ανακηρύχθηκε σε Ιερό Προσκύνημα.

Ο ιερέας και δημιουργός του προσκυνηματικού ναού, συνδεόταν από μικρή ηλικία με τον Άγιο Νεκτάριο Αιγίνης τον θαυματουργό. Ο τάφος του γέροντα βρίσκεται στη βάση του κωδωνοστασίου του Ιερού Προσκυνήματος. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο Λαύριο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα, καφέ  και γεύμα (προαιρετικά).

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 11:00
Τιμή Συμμετοχής:
10€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κυπαρισσιωτίσσης & Αγίου Ιερόθεου
Μέγαρα - Πάχη

Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 10:00, θα μεταβούμε μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα όπου θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Κυπαρισσιωτίσσης & Αγίου Ιερόθεου. Η ονομασία Κυπαρισσιώτισσα προήλθε από την παράδοση ότι τον 15ο αιώνα οι μοναχοί της μονής σώθηκαν από τους πειρατές ανεβαίνοντας σε ένα κυπαρίσσι. Η μονή χρονολογείται στον 12ο αιώνα και πιθανότατα είχε κτιστεί στα ερείπια ναού των πρώτων χριστιανικών αιώνων.

Διαλύθηκε το 1833, με διάταγμα της αντιβασιλείας του Όθωνα, οι μοναχοί της συγχωνεύθηκαν στη μονή Φανερωμένης Σαλαμίνας και το συγκρότημά της ερημώθηκε. Ανασυστάθηκε ως γυναικεία μονή το 1930, και στα χρόνια του πολέμου και της Κατοχής προσέφερε πολλές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων βοηθώντας είκοσι Βρετανούς στρατιώτες που κρύβονταν σε γειτονικό σπήλαιο.

Το συγκρότημα της μονής αποτελείται από βυζαντινά και νεότερα κτίσματα, που οικοδομήθηκαν μετά το 1930 για να καλύψουν τις ανάγκες των μοναχών. Το καθολικό, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα, είναι μικρό σε διαστάσεις, ανήκει στον συνεπτυγμένο σταυροειδή εγγεγραμμένο τύπο και διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, κυρίως λαϊκού ύφους, αλλά και αξιόλογες νεότερες, του 16ου ή 17ου αιώνα.

Το κωδωνοστάσιό του είναι ενωμένο με τον πρόναο και στηρίζεται σε κίονες που ανήκουν σε αρχαίο ή παλαιοχριστιανικό κτίσμα. Στη βόρεια πλευρά του ναού έχει προσαρτηθεί παρεκκλήσιο, ενώ στο νότιο μέρος του βρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ιερόθεου και δίπλα του το θολωτό μνημείο που ανήγειραν οι μοναχοί σε ανάμνηση της διασωσής τους από τους πειρατές.

Στη βυζαντινή εποχή χρονολογείται και το φωτάναμμα, ο καμαροσκεπής θερμαινόμενος χώρος συγκέντρωσης των μοναχών, απέναντι από το καθολικό, ο οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ως τράπεζα. Σώζονται, ακόμη, δύο πτέρυγες με κελιά και άλλους βοηθητικούς χώρους, που είχαν θολωτές στέγες, μικρά παράθυρα και χαμηλές πόρτες.

Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε την Μονή και να προσκυνήσουμε. Εν συνεχεία θα μεταβούμε στην Πάχη όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα, καφέ και γεύμα προαιρετικά.

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 10:00
Τιμή Συμμετοχής:
10€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Παραμονή εορτής Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα | Πάτρα
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση στις 08:00 από το Γραφείο μας, ενδιάμεση στάση στο ύψος του Ισθμού για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίσουμε την διαδρομή μας για την Πάτρα όπου θα επισκεφθούμε τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ανδρέα. Μαζί με τον διπλανό παλαιό ναό του Αγίου Ανδρέα, αποτελούν έναν χώρο προσκυνήματος για Χριστιανούς από όλο τον κόσμο.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στον πρωτόκλητο απόστολο του Χριστού, Άγιο Ανδρέα. Η κατασκευή του βυζαντινού ρυθμού ναού ξεκίνησε το 1908 υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, τον οποίο ακολούθησε ο Γεώργιος Νομικός. Εγκαινιάστηκε 66 χρόνια αργότερα, το 1974. Καλύπτει εμβαδόν περίπου 1.800 τετραγωνικών μέτρων (άλλες πηγές αναφέρουν εμβαδό 2.000 τετραγωνικών μέτρων).

Πάνω στον κεντρικό θόλο υπάρχει ένας επίχρυσος σταυρός μήκους 5 μέτρων, και στους υπόλοιπους θόλους υπάρχουν 12 μικρότεροι σταυροί. Αυτοί οι σταυροί συμβολίζουν τον Ιησού και τους Αποστόλους του. Το εσωτερικό του ναού είναι διακοσμημένο με βυζαντινής τεχνοτροπίας τοιχογραφίες και μωσαϊκά.

Είναι ο μεγαλύτερος ορθόδοξος ναός στην Ελλάδα και από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια. Σχετική παραμονή για να προσκυνήσουμε και να επισκεφθούμε τον Ναό. Στη συνέχεια θα μεταβούμε σε τοπικό εστιατόριο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να γευματίσουμε (προαιρετικά).

Εν συνεχεία αναχώρηση για την επιστροφή μας με ενδιάμεση στάση για καφέ και ξεκούραση.

 

Ώρα αναχώρησης: 08:00
Τιμή Συμμετοχής:
18€

Ενδιαφέρομαι

 

Δεκέμβρης

 

Ι. Μ. Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων | Σπάρτη, Μυστράς
Κυριακή 06 Δεκεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας στις 07:30, ενδιάμεση στάση στον Ισθμό για καφέ και ξεκούραση. Συνεχίζουμε την διαδρομή μας για την Σπάρτη όπου σε μια όμορφη, καταπράσινη τοποθεσία κοντά στο χωριό Χρύσαφα, περίπου 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σπάρτης, βρίσκεται μία από τις σημαντικότερες μονές της Λακωνίας, αφιερωμένη στους Αγίους Τεσσαράκοντα Μάρτυρες.

Ιδρύθηκε το 1305 λίγο ψηλότερα, στη χαράδρα του χειμάρρου Σωφρόνη, και μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση στις αρχές του 17ου αιώνα. Στην παλαιά μονή ο ναός είχε διαμορφωθεί μέσα σε φυσικό σπήλαιο και είχε αγιογραφηθεί από τον Κωνσταντίνο Μανασσή. Στη σημερινή θέση αρχικά ήταν μόνο τα κτήματα και οι αποθήκες της, αλλά σταδιακά η περιοχή εξελίχθηκε σε μετόχι, και τελικά μετατράπηκε στην κύρια εγκατάσταση του συγκροτήματος, κυρίως λόγω των προβλημάτων ανεφοδιασμού και ασφάλειας των μοναχών.

Η μονή από τον 16ο αιώνα ήταν σταυροπηγιακή και είχε αρκετά προνόμια, που της επέτρεψαν να εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο. Το 1770 πυρπολήθηκε από τους Τουρκαλβανούς και ερημώθηκε, αλλά λειτουργούσε πάλι στα χρόνια της επανάστασης του 1821, μάλιστα ήταν σημαντική η προσφορά της σε εφόδια και τόφιμα.

Πυρπολήθηκε ξανά το 1826 από τον Ιμπραήμ, και το 1943 από τους Γερμανούς. Εξωτερικά έχει τη μορφή φρουρίου με ψηλό περίβολο που σχηματίζουν τα συγκροτήματα των κελλιών και των βοηθητικών χώρων. Στο κέντρο της αυλής δεσπόζει το καθολικό, σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τρούλο, που κτίστηκε το 1620.

Στην τοιχοποιία του διακρίνεται κεραμοπλαστικός διάκοσμος και ενσωματωμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη, ενώ το εσωτερικό του είναι κατάγραφο. Η αγιογράφηση, του 1620, είναι έργο του Γεωργίου Μόσχου, φημισμένου ζωγράφου της Κρητικής Σχολής από το Ναύπλιο. Δίπλα στο καθολικό βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Ζωοδόχου Πηγής που χρονολογείται στο 1707 και λέγεται ότι φιλοξένησε κρυφό σχολείο στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παλαιότερα κτήρια της μονής, όπως η τραπεζαρία, που ήταν αγιογραφημένη, το φωτάναμμα, και ο πύργος που αρχικά ήταν τετραώροφος. Η μονή διαθέτει πλούσια βιβλιοθήκη, κειμήλια και σπάνια έγγραφα που εκτίθενται στο μουσείο της.

Σχετική παραμονή για να επισκεφθούμε την Μονή. Εν συνεχεία αναχώρηση για τον Μυστρά όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να γευματίσουμε προαιρετικά.

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 07:30
Τιμή Συμμετοχής:
18€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Ι. Μ. Αγνούντος - Σοφικό Κορινθίας, στο «Κουτούκι του Τσαμπάση»
Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση από το Γραφείο μας για την Ιερά Μονή Αγνούντος. Αυτό το Μοναστήρι έχει χτιστεί πάνω στην πλαγιά ενός γραφικού τοπίου, σε μικρή απόσταση από τα όρια Κορινθίας-Επιδαύρου. Περιβάλλεται από ελαιώνες και βραχώδεις θαμνοσκέπαστους λόφους στους οποίους καταλήγουν τα γύρω δασωμένα βουνά.

Βρίσκεται 7 χλμ μακριά από τη Νέα Επίδαυρο και 20 χλμ από το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Υπάρχει μία πολύ παλιά τοπική παράδοση για το πώς χτίστηκε το Μοναστήρι αυτό. Λέγεται ότι ένα βράδυ επάνω στο Ασπροβούνι φάνηκε ξαφνικά ένα μυστηριακό φως να θαμποφέγγει κάθε νύχτα στον ερημικό ακατοίκητο τόπο.

Λίγο χαμηλότερα, στην πανάρχαια αμαξιτή οδό, οι λιγοστοί διαβάτες έβλεπαν με δέος και απορία το γήινο αυτό αστέρι να χάνεται μόλις το πλησίαζαν. Αλλά ο φόβος έγινε κατάνυξη, όταν χέρια ευλαβικά οδηγημένα από κάποια εσωτερική παρόρμηση έσκαψαν εκεί που ακτινοβολούσε το άυλο φως και βρήκαν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Ανέβασαν την εικόνα στην κορυφή του βουνού και άρχισαν να ανοίγουν θεμέλια για να χτίσουν την κατοικία της. Από εκεί ψηλά θα μπορούσε η Παναγία να ΑΓΝΑΝΤΕΥΕΙ τη γύρω περιοχή, από τη γειτονική Μονή της Φανερωμένης μέχρι την Αθήνα και ακόμη πιο μακριά. Το όνομα του μοναστηριού προέρχεται από το ελληνικό ρήμα «αγναντεύω».

Ωστόσο, είναι πιθανό να προέρχεται από τις αμέτρητες λυγαριές που μεγαλώνουν γύρω από την μικρή λίμνη στα δυτικά του Μοναστηριού. Από την τοπική παράδοση μαθαίνουμε και την προέλευση της ονομασίας «Άγναντα» που είναι η αρχαιότερη.

Στα παλιά χειρόγραφα και στα επίσημα έγγραφα γράφεται «Μονή Αγνούντος». Από τις διάφορες ετοιμολογικές ερμηνείες, η σχέση αγναντεύω-αγνάντα φαίνεται η πιθανότερη για την αιτιολόγηση της ονομασίας της Μονής. Εν συνεχεία θα μεταβούμε στο Σοφικό Κορινθίας όπου θα γευματίσουμε και θα διασκεδάσουμε στο «Κουτούκι του Τσαμπάση».

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: --:--
Τιμή Συμμετοχής:
12€

Ενδιαφέρομαι

 


 

Ι. Μ. Αγίου Ραφαήλ | Άνω Σούλι Μαραθώνα
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

 

Αναχώρηση στις 10:00 από το Γραφείο μας για το Άνω Σούλι Μαραθώνα, θα μεταβούμε στην Ιερά Μόνή Αγίου Ραφαήλ .Η ίδρυση του ησυχαστηρίου αποδίδεται σε θαύμα του αγίου Ραφαήλ, ο οποίος εμφανίστηκε σε μοναχό, υποδεικνύοντάς του τον χώρο όπου ήθελε  να χτιστεί προς τιμήν του λατρευτικός χώρος.

Ενας εν των μοναχών που επάνδρωσαν τη μονή, περιγράφει το όραμα που τον οδήγησε στην επιλογή του σημείου, όπου στη συνέχεια έγινε η ανέγερση. Σχετική παραμονή για να προσκυνήσουμε και να επισκεφθούμε την Μονή. Στη συνέχεια θα μεταβούμε σε τοπικό εστιατόριο όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για να γευματίσουμε (προαιρετικά) και να κάνουμε βόλτα.

Το απόγευμα αναχώρηση για την επιστροφή μας.

 

Ώρα αναχώρησης: 10:00
Τιμή Συμμετοχής:
10€

Ενδιαφέρομαι

 

 


*Το Γραφείο διατηρεί το δικαίωμα τροποποίησης της σειράς των επισκέψεων, για διάφορους λόγους χωρίς όμως να παραληφθεί κάποια επίσκεψη.

 

 


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας
Κύπρου 44 & Ηλιουπόλεως, Νίκαια / Πειραιάς
Τηλέφωνο: 2104904062 Κινητό: 6947188844, 6979239047
Moraki | Τουριστικό γραφείο Πειραιάς